Quantcast
Viewing latest article 3
Browse Latest Browse All 7

4P-MODELLEN FÖR ATT UTVÄRDERA NYA FÖRETAG

[Detta är ett svar på och en utvidgning av Erik Starcks post på Opportunity Cloud. ]

Det finns ett enkelt sätt att på några minuter bedöma potentialen i ett nytt företag.

Som Erik Starck skriver får man en god bild av potentialen i ett nytt företag genom att väga samman fyra ”P”:

  • Problemet – finns det?
  • Produkten – rätta lösningen?
  • Personerna – viljan och kompetensen?
  • Pengarna – möjligheterna?
Genom att sätta en bedömning (säg, 1 till 10) på varje P och summera, får man en grov uppskattning på potentialen.

Hur bedömer man då de olika P:na?

PROBLEMET

I början vet man inget. Ett företags första uppgift är att ta reda på om det verkligen finns ett problem. Det kan ta tid. Steve Blank kallar det Customer Discovery, med stark betoning på att det är en pågående process, inte en fast milstolpe som man passerar eller kör över första veckan på jobbet.

8-10p : Det är säkert som cancer. Det råder inga tvivel baserat på undersökningar och intervjuer att det är ett problem. Argument som ”min mamma kan inte…” håller inte. Du ska veta att det är ett problem. Ett otvivelaktigt, stort problem!!!

5 – 7p :  Det är ett problem för mig / mina vänner / min mamma. Några tycks ha problemet, kanske är de många. Men är det ett Problem eller ett problem? Det vet du inte än. Kanske är det inte ens värt att lösa, eller så finns det redan kända sätt att undvika problemet, och då är det ju egentligen inte ett problem längre.

2 – 4p : Jag tror det kommer att bli ett problem för X därför att Y kommer hända…och då! Problemet är alltså inte relevant idag, men du tror det kommer bli om något visst händer. Att göra förutsägelser är svårt, speciellt om framtiden… Men – Keep the Faith!

0 – 1p : Nej, det där är faktiskt inget problem. I alla fall inget någon mer är du bryr sig om.

När Apple bestämde sig för att fula och svåranvända MP3-spelare var ett problem, hade de sannolikt fått en sjua eller åtta. Om det bara var Steve’s åsikt kanske sju. Med användartester som visar folk som inte kan byta låt eller lägga in musik, kanske åtta. Design är subjektivt, men det var inte bara Steve som tyckte att MP3-spelare före iPod var fula. Just designen var antagligen ett känt problem.

PRODUKTEN

Alla visste att Mobilt Internet var ett problem 1997. Internet och mobiltelefoner ökade – nej, exploderade. Men att komma åt AltaVista med en Ericsson 888 var inte att tänka på. De få försök som gjordes – Nokia Smart Messaging – var patetiska. Mobilt Internet var nära cancer, så säkert var problemet.

Men var WAP – lösningen som hela telecom-industrin slöt sig bakom – den rätta produkten? Idag, med facit i hand, självklart nej. Det var inte det folk förväntade sig när man talade om Internet i telefonen.

9 -10p :  Ökande antal betalande användare. Tills det att man kan handla på ICA med ”likes” eller ”daily actives”, fram till dess är det betalande användare som räknas. För att utvärdera om produkten är rätt, är storleken på betalningen inte så betydelsefull (se nästa P om Pengar). Tio användare som betalar tio kronor i månaden, är ofta bättre än tio tusen användare som inte betalar alls. Tänk också på vilka du tänkt ska vara betalande användare, och vilka som ska kunna använda produkten gratis. Du har kanske tänkt att sajten ska användas gratis av konsumenter och att inkomsterna ska komma från företagskunder. I så fall är det tio företagskunder du ska ha.

6 – 8p : Ökande antal återkommande användare. Intresset är stort, och det är inte bara för att du delade ut gratis t-shirts på en mässa förra veckan. Men det magiska ordet ”konvertering” har inte riktigt manifesterat sig. Det är fullt i butiken, men ingen handlar.

4 – 5p : Engadget älskar oss. Kul men stora bloggare älskar alla som skickar beta-inbjudningar och uppvaktar dem. Potentiela kunder och partners vill  ”snacka mer” och ”följa upp”, men inga barn blir gjorda.

2 – 3p : Fastnat i vinkelvolten. Hur sa du nu igen att det skulle fungera?

0 – 1p : Nästa WAP. Tänk ut nått nytt, eller gör en ”pivot” som Steve Blank säger.

PENGARNA

Den ensamme uppfinnaren i källaren är en myt. För att bygga något nytt måste du ut hur huset, resa och lyssna på kunder. Du måste utveckla produkten dagligen, göra kundundersökningar och synas och höras. Kan du inte göra allt själv, och göra det bra, måste du anställa någon.

Teknik är billigt. Tid är det inte.

7 – 10p : Det går bra nu. Kunder betalar mer än det kostar och vi har det kapital vi behöver just nu.

[Jag vet faktiskt inte exakt hur man ska bedöma detta. Klart är att det finns ett nolläge då man i princip inte kan fortsätta, och ett maxläge då man bara kan köra på.]

0 – 1p :  Vi tar några heltidsjobb ”vid sidan av”.

PERSONERNA

Av historien om Steve Jobs framgår det tydligt att no man is an island. Själv vet jag att de sex TAT-grundarna tillsammans utgjorde en komplett uppsättning av team av teknik, affär, design och passion som de var och en på egen hand inte hade kunnat förmå. Dessutom var de kloka nog att ta in erfarenhet när det behövdes. Du kallar dig all-konstnär, men är du verkligen världsklass på allt? Det krävs nämligen.

7 – 10p : Full House. En eller flera personer täcker tillsammans alla kompetenser, och alla jobbar ett hundraprocent, och fungerar som ett Team tillsammans. Speciellt det sista är viktigt. Många är historierna om hur The Best and Brightest begått fler misstag än någon annan.

4 – 6p : Men tekniken är ju bra i alla fall eller Det Ser Snyggt Ut. En person med en stark kompetens – är det en designer har hen snygga bilder, är hen tekniker är det bilder med boxar och streck på – som ännu inte knutit andra kompetenser till sig.

0 – 3p : Alla kan ha drömmar.

POTENTIALEN

Låt säga att ett företag får 8 + 7 + 6 + 8 poäng, det ger 29p av 40p totalt. Alltså 73% totalt, vilket är ganska bra.

Jag hade alltid femma i matte i skolan. Idag hade jag antagligen inte klarat ett centralprov för högstadiet. Saker och ting ändras.

Det är relevant att knyta potentialen, 73%, till ett datum. Alltså, 73% i december 2012. Vilken kan skrivas 73@1212.

Kom ihåg att det är din egen utvärdering av dig själv som är viktigast!

The post 4P-MODELLEN FÖR ATT UTVÄRDERA NYA FÖRETAG appeared first on PETER STARK OM AGIL PRODUKTUTVECKLING.


Viewing latest article 3
Browse Latest Browse All 7